„Liber la educație sau educație la liber?” (III)

 „Liber la educație sau educație la liber?” (III)

Duminică a avut loc conferința „Liber la Educație sau Educație la Liber?” Am așteptat acest eveniment cu mari emoții, în special pentru că Irina începe școala la toamnă iar eu simt că am nevoie de ajutor.

Așa cum probabil știți, evenimentul a fost moderat de Alice Nastase Buciuta iar  vorbitori au fost Gaspar Gyorgy, Oana Moraru, Carmen Lică și Larisa Petrini. Nu voi reda în detaliu despre ce a vorbit fiecare ci voi spune cu ce am rămas eu la finalul evenimentului.

 

            Cu ce am plecat acasă de la conferință? 
În primul rând, cu sufletul împăcat și mai liniștită în ceea ce o priveste pe Irina și greșelile pe care le-am făcut față de ea. De multe ori am presat-o, i-am vorbit răstit, nu i-am apreciat eforturile sau i le-am minimizat. Ei bine, acum mi s-a întărit convingerea că nu e chiar așa de grav, că (o citez pe Oana Moraru) toți „ne bulim” copiii, toți facem greșeli.  Să nu ne mai stresam atât în legătură cu asta ci să avem încredere că din suferință la un moment dat poate lua naștere o pasiune. A nu se intelege că de acum voi greși în continuare intentionat, cu scopul acesta.

O să încerc mai mult să mă comport cu ea având clar în minte ce adult va deveni. Căci asta depinde în mare măsură de mine. Un rol important în procesul acesta îl au și educatorii și profesorii care pot avea puterea să vindece rănile lor și să scoată la iveală pasiuni ascunse.

O să fiu atentă care va fi starea Irinei la sfârșitul orelor ca să-mi dau seama dacă e ceva în neregulă la școală.  O să fiu atentă la atmosfera din clasă și la chipul doamnei când își privește elevii. Sper să am ochi să văd și minte deschisă să înțeleg.  Căci, așa cum am mai spus, și de persoana educatorului depinde viitorul copilului meu. Iar dacă o să simt că nu este în regulă o voi muta la altă clasă sau chiar la altă școală. Eu mi-am iubit învățătoarea. Ea a fost cea care a avut încredere în mine tot timpul. Ea m-a convins că pot să învăț atunci când ai mei nu credeau asta și-mi spuneau că nu se va alege nimic de mine.  De dragul și dorul ei mergeam alergând la școală și abia așteptam să se termine vacanțele. Asta sper si pentru copilul meu, să aibă parte de o învățătoare și de profesori care să o ajute să înflorească.

Gaspar spunea că fiecare floare înflorește dacă primește ceea ce are nevoie, îndiferent de solul pe care crește. Sper totuși ca eu să fiu un sol bun pentru copiii mei iar la școală să găsescă grădinari iubitori care să îi îngrijească și să le ofere ceea ce le lipsește.

Alta idee cu care am plecat acasă este aceea de a mă juca mai mult. Voi încerca să nu spun: „Gata joaca, hai la teme!” sau „Glumim, râdem dar să trecem și la lucruri serioase acum!” Voi încerca să mă joc de-a școala, să învățăm distrându-ne. Dar cel mai mult voi încerca să o las să-și facă singură temele, fără pix roșu și presiune. Căci nimeni nu învăță de frică.  Frica fragmentează identitatea. În acea stare poți stoca sau reda dar nu-ți însușești pe termen lung cunoștințele astfel acumulate. Învățarea se face pentru ceilalti. Ca să învețe pentru sine, învățarea se face prin compasiune, prin descoperire, prin joc, liber, fără constrângeri.

Copilul trebuie să se simtă întotdeauna în siguranță! Sper să nu uit asta niciodată! Sper să reușesc să le transmit copiilor mei că nu voi renunța la ei niciodată, că îi voi purta în suflet întotdeauna, că nu trebuie să le fie teamă de mine orice ar face.

Tot duminica, am mai învățat de la Larisa Petrini, ambasador Jamie Oliver in Romania, despre epidemia de obezitate cu care ne confruntăm și care sunt cauzele acesteia. Acum mă voi gândi de doua ori înainte de a le da fetelor înghețată sau orice alte dulciuri. O să încerc sa fac în casă, așa cum făcea și mama mea.

Dacă ar trebui să redau într-o singură fraza ce am învățat eu de la cei trei minunați vorbitori aceasta ar fi:
Singurul lucru care contează în educația copilului tău este busola ta de mamă! Cam atât despre duminica mea, o zi minunată în care mi-am încărcat bateriile cu energie pozitivă, mi-am pus în ordine gândurile și mi-am setat câteva prioritati.

Mi-a placut tot dar cel mai mult mi-a plăcut de Gaspar Gyorgy. Atât de mult încât la final, când se puneau întrebări din sală mă gândeam să-l întreb  dacă pot să-l îmbrățișez. Sper să se țină de cuvânt Alice Nastase Buciuta și să organizeze o tabără cu Gaspar.
Mulțumesc Mozaic Media că mi-ai dat ocazia să particip la un eveniment atât de frumos unde am învățat atât de multe!

Și nu în ultimul rând, le mulțumesc organizatorilor și partenerilor: Orange România- partener principal, Dacia România,  NN, Boiron, RawBite România, English Schoo Academy,  Școala Step by Step București,  Sloop, Kinderpedia,  Bucate delicioase și Nescafe Dolce Gosto România.  Ei sunt cei care au făcut posibil un asemenea eveniment. Felicitări!  A fost minunat! MAI VREAU! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s