In asteptarea timpului trecut

In asteptarea timpului trecut

În fiecare zi întâlnesc în parc mame care se plâng de lipsa timpului. Tiparul e același. Din dorința de a da totul copilului, majoritatea se sacrifică pe sine în favoarea lui. Cel mai grav e că nu conștientizează ca asta nu ii ajută pe cei mici. Mai ales atunci când, ajunse la capătul puterilor, mamele se comportă ca niște victime și nu se mai feresc să afirme, chiar de față cu cel mic, că așteaptă cu nerăbdare să se mărească copilul ca să-şi reia viața. Dacă le intreb de ce nu o fac și acum, răspunsurile sunt cam aceleași „Păi, cum? Și copilului ce-i fac? Îl alaptez și n-am cum! N-am timp! N-am cu cine să îl las. Când o merge ăsta mic la grădiniță m-oi ocupa și de mine sau de altceva.” Toate așteaptă să le crească puii mari. Până atunci însă ce se întâmplă ? Păi, cam aceleași lucruri. Zilele trec trase la indigo. Nu e timp pentru nimic în afară de copil. În cel mai fericit caz și pentru mâncare și curățenie. Ajungi să mergi la piață singură și ți se pare distractiv. Tragi de timp când ești la baie și ți se pare că e așa bine acolo, în liniște. Îl trimiți pe soț în parc cu copiii ca să faci liniștită curat și te simți ca la 15 ani când ramaneai singură acasă.

Cam așa ajunsesem și eu. Cu nervii la pământ și eficiență zero. Deși stăteam în casă aproape toata ziua parcă nu mai reușeam să fac nimic cum trebuie. Seara mă prindea cu rufele în mașină, spălate de la pranz, cu vase mudare și deranj în toată casa. Am inceput să îmi fac griji când fetița cea mare, de trei ani jumate’ m-a întrebat de ce sunt tristă. Mi-a pus de mai multe ori întrebarea asta. Și atunci am realizat că am ajuns să fiu în continuu nemulțumită şi nervoasă.

Daaar, de la conștientizare până la a face ceva nu e nevoie decât de puțină voință. Ce am făcut eu?

Mai întâi mi-am luat un carnețel cu magnet și l-am pus pe frigider. Am notat tot ce aveam de făcut, și, pe măsură ce făceam, tăiam de pe lista. Asta m-a ajutat mult, m-a motivat și chiar am fost mai eficientă. Am trecut apoi la nivelul următor. Am căutat o sală de sport aproape de casă. Mare mi-a fost mirarea când am descoperit câte sunt în zona în care locuiesc, la 5,10 minute de mers pe jos. Fără să stau prea mult pe gânduri (ca să nu mă răzgândesc, evident) mi-am făcut abonament. Începutul e greu dar acum mă întreb de ce am așteptat atât! E extraordinar! Durează doar o ora, timp în care fetele stau cu tatăl lor in parc. Nici nu-mi sesizează lipsa. Pe lângă asta am început să socializez, să merg la tot felul de întâlniri și să scriu pe blog. Merg la o școală de fotografie și în curand voi începe școala de șoferi.

Ce schimbări au adus toate astea în viața mea? În primul rând simt că am evoluat. Înainte, deși citeam mult, simțeam că rămân în urmă. Mă simțeam usor depășită și preferam să stau „la colț”. Acum nu mai am senzația asta, din contră, încerc să stau de vorbă cu cât mai mulți oameni, mă scot în evidență și simt că vreau să ies din conul de umbră în care mă instalasem comod. Sunt mai energică (mai ales când vin de la sală) și mai veselă. Ma simt mai frumoasă. Asta și pentru că am început să îmi aloc mai mult timp înainte sa ies în parc, să mă machez și să mă aranjez ( da, nu e o tragedie, poti să „furi” din timpul lui de stat fără 10 minute mai ales dacă asta te face să te simți bine pentru tot restul zilei).

Am mai multă încredere în mine și sunt mai organizată. Și, paradoxal, deși fac mai multe lucruri, acum am timp să le fac pe toate.

În concluzie, da, se poate. Poți și trebuie să ai grijă și de tine nu numai de el. E simplu. Nu e vorba doar de time-management ci în primul rând de conștientizarea situației în care ești și voința de a face schimbarea. Dacă te hotărăști să faci ceva, fă-o, nu aștepta să se mai întâmple nimic. Începi de azi! Începi acum! Ia un pix și-o foaie…

P.S. La voi, câți ani se fac de când „de mâine încep să alerg”?

2 gânduri despre &8222;In asteptarea timpului trecut&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s