Cultivarea inteligenței parentale

Cultivarea inteligenței parentale

Am întrebat-o pe Irina pe cine crede ea că iubesc eu cel mai mult. Mi-a răspuns fără să stea pe gânduri: ” Pe tati,  normal! Doar e soțul tău! Iar tati te iubește cel mai mult pe tine, că ești soția lui!” 

M-am bucurat de răspunsul acesta și i-am spus că are dreptate, că mai întâi noi ne-am iubit unul pe altul și apoi au venit pe lume ei, copiii, ca rod al iubirii noastre.

Și, ca bucuria să fie și mai mare, zilele trecute am fost la școală, la ședința cu părinții. Doamna învățătoare a ținut să îl felicite pe Alex pentru implicarea lui căci  Irina i-a spus că: ” Tati o întreabă pe mami dacă o doare capul și îi pregătește un ceai. Când mami are treabă, tati stă cu bebelușul. Când mami staă cu bebelușul, tati spală vasele sau chiar face de mâncare. Tati vorbește frumos cu mami.”

Îl iubește foarte mult! O văd cum se uită la el, îi văd iubirea și admiratia. Și sunt atât de mândră! Mândră de el că e atât de bun și iubitor, de ea că seamănă cu el și de mine că sunt a lor. Mândră că o părticică măcar din admirația ei pentru tati mi se datorează. Căci niciodată nu am vorbit urât de el în fața lor. Uneori, când mă supăr pe el și îmi dau seama că fetele m-au simțit și se supară și ele, îmi revin rapid, îi iau apărarea, îl acopăr și-l justific și le rog să fie bune cu el. Știu că e și de datoria mea ca ele să-l vadă pe el Eroul lor. Cum altfel s-ar descurca el să le convingă de asta dacă eu, care sunt tot timpul cu ele, l-aş vorbi urât și l-aş înjosi? Eu îl înalț pe el și el mă înalță pe mine în fața lor. Ascultam unul de altul și încercăm să facem o echipă. 

Revenind la descrierea pe care i-a facut-o doamnei învățătoare, am fost plăcut surprinsă de tot ce a povestit și m-am bucurat că ea a vorbit așa frumos de tati și de liniștea casei noastre.  O liniște pe care ne-am impus-o de la bun început. În fața copiilor încercăm din răsputeri să nu ne certam. Avem și noi luptele noastre dar le ducem fără spectatori.
Uneori nu ne iese dar de cele mai multe ori reușim să ne oprim de dragul lor. (Și partea bună e că, până putem să discutam singuri, nervii trec și de multe ori nu mai e cazul de contradicții, reușind să comunicam calm și să rezolvăm problema cu ușurință).

Ne ferim, deși știu că toate lucrurile nespuse se simt. Simt tensiunea dintre părinți, aud vorbele spuse printre dinți si văd privirea încruntată. Și știu de la Irina că în astfel de momente în sufletul ei e frică și gheață.  Eu mă străduiesc să simtă asta cât mai rar cu putință, să nu fie martora discuțiilor noastre în contradictoriu și a vorbelor spuse cu prea multă ușurință. Evident,  nu mereu e cazul să ne amânăm discuțiile. În fond, copiii trebuie să fie martori și la astfel de situații, să vadă cum le facem noi, adulții, față, cum le rezolvam.

La ce scene îi lăsăm pe copii să asiste? Cum avem grijă ca ceea ce văd și aud să îi ajute și să nu îi afecteze, sper să aflu duminică, 29 octombrie când Pagina de Psihologie în colaborare cu Mozaic Media și Salvați Copiii organizează cel mai important eveniment de anul acesta în Romania, pentru sănătatea relațională a familiei.

Trei dintre cei mai iubiți și apreciați experți în parenting și psihologie vor urca pe aceeasi scenă: Gaspar Gyorgy, Urania Cremene și Diana Stanculeanu.  

Evenimentul are ca obiectiv promovarea sănătății relaționale, prin cultivarea inteligenței emoționale și interpersonale, manifestată sub toate formele ei.

Așadar, conferința de la București, din 29 octombrie, este despre: nevoile reale ale copiilor, flexibilitatea și inteligența parentală, impactul relației de cuplu asupra dezvoltării și sănătății copilului, dar și despre sănătatea emoțională și relațională a întregii familii. Acestea fiind strategiile prin care îi putem ajuta pe copiii zilelor noastre să-și dezvolte sănătatea mintală și reziliența, pentru a deveni adolescenți și, mai apoi, adulți curajoși, plini de compasiune și deschiși față de conectarea umană.

Evenimentul are ca PARTENERI: MOMKI and Friends, Starbucks, Savo Romania, Medicover Romania, NN, Alvityl, Aanaftin, Anaftin Baby, Quixx Protect, Apa Kangen – Intoarcere la origini, Next, Boiron Romania, Klorane Bebe și se desfășoară cu SPRIJINUL: Cofetaria Piticot, Maio, Profructta, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti , Cofetaria Magnolia. 

Eu abia aștept să merg! Dacă vrea cineva să participe, am de oferit o invitație.  Trebuie doar să-mi spuneți de ce vreți să participați. Voi alege sâmbătă, 28 octombrie, cel mai convingator comentariu. 

Dacă vreți sa mergeți dar nu sunteți convinși intrați pe pagina de Facebook a evenimentului pentru mai multe detalii. Eu vă las mai jos o temă de gândire:

Cei trei experți pornesc de la același mesaj:

Părinții și îngrijitorii din zilele noastre au șansa de-a cultiva flexibilitatea, receptivitatea și reziliența copiilor de azi și a adulților de mâine, dacă își ajustează stilurile parentale prin dezvoltarea inteligenței parentale.

Te invităm să te gândești, chiar acum, preț de câteva secunde la:

• Cum ar arăta viața ta acasă, dacă te-ai putea conecta mai ușor la copiii tăi, stârnindu-le atenția, curiozitatea și receptivitatea față de ceea ce este important pentru voi ca familie?• Cum ar fi, dacă ai observa că între voi există o mai bună cooperare?• Cum ar fi, dacă ați înlocui, cu toții, rigiditatea sau dramele emoționale cu starea de prezență conștientă și flexibilitatea psihologică?• Cum ar fi, dacă adolescenții și copiii și-ar putea exprima mai ușor propriile emoții și sentimente, evitând astfel certurile și discuțiile inutile?• Cum ar fi să știi exact ce să-i spui copilului, pentru ca creierul acestuia să treacă de la starea de reactivitate la cea de receptivitate?• Cât ați fi cu toții de fericiți dacă tu, ca adult, ai avea informații corecte și validate științific despre ceea ce este sănătos și ce este nociv pentru starea de bine a familiei tale?

7 gânduri despre &8222;Cultivarea inteligenței parentale&8221;

    1. Mulțumesc, draga mea! Nici nu știu cum am atras simpatia ta dar mă bucur nespus de ea și îți mulțumesc! Și eu, la rândul meu, te apreciez și te admir! Abia aștept conferința și, cu siguranță, o să scriu mult despre ea. Te pup! Sanatate piticilor!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s