Ce adult crești?

Ce adult crești?

fb_img_1471639938870De curând am fost provocată să spun ce anume incurajez la copiii mei ca ei să devină  adulți de succes. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost „libertatea de decizie”. Cunosc adulți care nu merg singuri să-și cumpere haine pentru că nu știu ce să aleagă sau dacă le stă bine. La orice decizie suna pe cineva (mama/tata/soț) și decide în funcție de ce i se spune. Nu mai zic de alegerea școlii/profilului/facultății sau, mai rău,  a partenerului de viață (ştim că înainte deseori căsătoriile erau aranjate de părinți iar locul de muncă se moștenea). Din fericire am depășit acea perioada și în sfarsit putem să ne creștem copiii liberi. Eu cred că cel mai important lucru pentru un viitor de succes al copilului este să nu îi tai aripile. Să îl lași să le deschidă și să încerce să zboare. Să fii lângă el când aripa îi e frântă și să-l ajuți să zboare din nou. Fără piedici, fără constrângeri, fără frici. Să îi lăsăm să ia decizii, să îi lăsăm să greșească, să învețe din propriile experiențe.  Sigur că pe copiii mici trebuie să îi indrumam dar să  fim umbra lor nu mâna care conduce și face tot. Să le dam idei, să îi ajutăm să găsească răspunsuri, nu să gândim în locul lor. Să le ghidăm pașii, nu să îi cărăm în spate. Să ne bucurăm de tot ceea ce fac, bine sau rău și să le fim alaturi.

” În spatele fiecărui copil lumină stă un părinte soare.” Am auzit asta la Mirela Retegan și mi-a plăcut tare mult. Îmi doresc copii lumină! Iar pentru asta eu cultiv independența. Vreau copii care să știe ce vor de la viață, care greșesc dar nu se descurajează,  care cad și se ridică.

Sursa foto: Totul despre mame

Îmi doresc să reușesc mereu să îi las să decidă pentru ei. O să le povestesc experiențele mele dar vreau să le trăiască pe ale lor, să învețe singuri, chiar dacă asta înseamnă că uneori vor da „cu capul de pragul de sus”.

Voi ce copii creșteți? Ce cultivați/ încurajați? Ce adulți vor fi copiii voștri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s