Joaca în nisip, periculoasă sau utilă?

Joaca în nisip, periculoasă sau utilă?

image

De doi ani locuiesc într-un bloc în a cărui vecinătate se află un părculeț cu nisip. Parcul, deși e ideal acum pe timp de vară pentru că sunt mulți pomi care țin umbră, e ocolit de majoritatea mamicilor, bonelor și mai ales de bunici. În fiecare zi vad același spectacol trist: „Nu stam aici că bagi mâna in nisip”, „Nu, nu ai voie la nisip decât cu lopata si grebla” , „Nu te dau jos ca îţi intră nisip în sandale” , „Nu pune mâna că în nisip e mizerie de la câini”, „Nu sta jos că te umpli de praf”.

E adevărat, uneori și eu mă îngrijorez când le văd pe mândrele mele negre din cap până-n picioare. Dar imi revin repede, din fericire, când le văd cât de frumos se joacă. Am în geantă spirt și șervețele umede cu care le șterg când mănâncă  și imediat ce ajungem acasă se spală bine cu apă și săpun. Mai mult de atât ce pot face? Să nu le las? N-aş avea cum, mi s-ar părea o cruzime din partea mea să le iau bucuria asta. Ca și cum le-aş duce la piscină dar nu le-aş da voie să intre în apă. Cum să fac asta, cand eu zi de zi, minute-n sir, le privesc
și mă minunez de creativitatea lor.

Eu cred că joaca în nisip ajută foarte mult. În primul rând la socializare, jucăriile de nisip fiind ca un magnet pentru toți copiii din parc. Ei învață să se joace împreună, fac schimburi, jocuri de rol. Gătesc și mănâncă diferite feluri imaginare de mâncare cărora le adaugă cu multă grijă „puțină sale si pipel”.

Noi mergem zilnic la nisip dar ideile de joacă sunt diferite și mă surprind mereu. Și pentru că din joacă asta au învățat multe lucruri importante am continuat-o și în casă, mai ales în zilele ploioase când nu am ieșit afară, dar am înlocuit nisipul. Concret? Am cumpărat un lighean mare și l-am umplut cu mălai și griș și/sau cu făină. Am pus în el, treptat, paste, linte, năut și orez. Apoi le-am sortat, am umplut diverse pungi sau sticle, am folosit pâlnia, strecurători de diferite dimensiuni, borcănele și cel mai distractiv a fost când am ascuns în el jucării mici.

Pe viitor intenționez să cumpăr nisip kinetic dar până atunci revenim zilnic la spațiul noastru de distracții de la colțul blocului sau la „comoara” din lighean.

7 gânduri despre &8222;Joaca în nisip, periculoasă sau utilă?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s